Den odlade laxen...

Har ju nämnt det förut, men fiskeindustrin är sjuk så sjuk. Kolla Uppdrag Granskning om den odlade laxen.

http://svtplay.se/v/1458048/uppdrag_granskning/del_7_av_22

Fast idag skiner solen och det är klarblå himmel, fåglarna sjunger, älskar det!

Bröllopsyra och ekobutik!

I söndags jobbade jag på bröllopsmässan i konserthuset Göteborg. Kul som fasen med alla glada och blivande par.
Riktigt glad och varm i hjärtat blev jag även då jag knallad nedför avenyn och fick se att Coop öppnat en ekobutik & ekocafé. Fan vad kul. Blir så jäkla glad att vi i sverige köper allt mer rättvisemärkta och kravmärkta varor. Det finns hopp!

coop

Här är vår monter! Gissa om det blir mycket bröllopssnack nu när mannen av folket ska äkta sin prinsessa.
Har inte mycket till övers för kungahuset, men får väl erkänna att just nu, när Wall Street snubbarna och deras polarna kört världens ekonomi i botten så kan detta bröllop uppfattas som en positiv nyhet,

bröllop

Hyllning till Geronimo

Hyllning till Geronimo

Ett odaterat studiofoto av Geronimo. Foto: Scanpix.

Den legendariskla apachehövdingen Geronimo hedrades i går av representanthuset i den amerikanska kongressen, 100 år efter sin död. I ett uttalande hyllades indianhövdingens extraordinära mod och hans beslutsamma försvar av sitt land, sitt folk och dess livsstil.

Geronimo, eller Goyathlay som han heter på chiricahuaapachernas språk, dog 1909, i fångenskap i ett reservat vid Fort Sill, Oklahoma, nästan 90 år gammal. Han hade hållits som krigsfånge i över 20 år, bland annatr i Florida, sedan han överlämnat sig till militären efter löften om att få återvända till sitt hemland och sitt folk.

Innan dess hade han under många år lyckats hålla sig undan USA:s armé i de otillgängliga bergstrakterna i nuvarande Arizona. Med en skicklig gerillataktik höll apacherna stånd mot en numerärt och teknologiskt oerhört överlägsen motståndare.

Sedermera avsattes ett par stora områden som reservat för apacheindianerna i deras urspreungliga hemtrakter i Arizona.

Nyligen lämnade 20 av Geronimos ättlingar in en stämningsansökan i domstol med krav på att hans kvarlevor och ceremoniella föremål ska återlämnas från Fort Hill, Yale-universitetet och andra platser.



Geronimo

Åren 1875-1885 ledde han försvaret mot amerikanska federala trupper och de nybyggare som gjorde intrång på stammens territorium, huvudsakligen i sydöstra Arizona och New Mexico.

Han kapitulerade för general Nelson A. Miles i mars 1886 och gick med på att följa med till Florida, där stammens familjer hölls fångna. Dock lyckades Geronimo och hans anhängare att rymma. De tillfångatogs ånyo i augusti samma år och fördes först till Florida, sedan till Alabama. Klimatet visade sig emellertid vara ogynnsamt och de förflyttades till Fort Sill i Oklahoma, där Geronimo blev farmare.

1906 dikterade han sina memoarer, Geronimo's Story of His Life.


Tyst hav av Isabella Lövin, chockerande läsning!

Har ni inte läst den här boken så läs den! Kapitel efter kapitel med allt mer häpnadsväckande fakta, kunde inte i min vildaste fantasi tro att det var så här illa ställt i haven. Och att det sker med bidrag från staten, eu osv. Vi tömmer haven, utrotar arter med ursäkten att det annars saknas arbetstillfällen för våra fiskare! Chockerande!

Kopierat från http://isabellalovin.com/tyst-hav/
"Mitt intresse för fiske började på allvar just när jag först läste om ålen. Det var ett pressmeddelande från Fiskeriverket som råkade passera mitt skrivbord i oktober 2003 som fick mig att läsa - och läsa igen. Till slut stod det klart för mig att jag faktiskt inte läst fel, att det stod där svart på vitt. Fiskeriverket konstaterade att inflödet av glasål från Sargassohavet hade minskat med nittionio procent på dryga tjugo år. Och nästan än mer förbluffande: Fiskeriverket ansåg det inte befogat med ett ålfiskestopp. Anledningen? Det skulle drabba svenska fiskare orättvist hårt, enligt myndigheten.
Vidtagna akuta åtgärder?
Inga."

Läs mer på bokförlaget Ordfronts hemsida.
Läs dessutom "Under ytan: en mardröm",



Tyst Hav

1968, 1975 och 2009

Idrott och politik hör ihop. Jo, det går inte att blunda för övergrepp bara för att idrott är inblandat. Det var rätt att stoppa tennismatchen 1968 mot Rhodesia som då hade ett apartheidsystem. Det var rätt 1975 att försöka stoppa matchen mot Chile vars regering störtats i en militärkupp. Det är rätt att 2009 markera mot Israel att det inte är ok att ockupera landområde, det är inte ok att bomba sönder och samman civila i Gaza, stoppa matchen! Nu blir det ju så att matchen ska spelas, men inför tomma läktare, alltid något! Som någon vis person uttryckte sig. Små protester och demonstrationer är bra i idrottssammanhang. Jag tyckte exempelvis att det var hur coolt som helst när Cathy Freeman bar både den australiskaflaggan och den aboriginska, likaså när Peter Norman bar knappen/badgen med texten "Olympic project for human rights", för att inte tala om Tommie Smith och John Carlos som gick i strumlästen för att symbolisera fattigdomen bland de svarta, och som bar varsin svart handske i som de sträckte i skyn i sin kamp för mänskliga rättigheter. Det är alltid rätt att säga ifrån när något är fel.


Frölunda kulturhus

I lördags var jag och spelade på Frölunda kulturhus. Dagen inleddes med styrelsemöte för Australiska Nya Zeeländska vänskapsföreningen där jag är vice ordförande. kl 15.00 spelade jag och Thorolf. Lotte Mjöberg föreläste om sin släkting, expeditionsledaren Eric Mjöberg. En trevlig dag!



Live at Kontiki!


Blogg om blogg

I tisdags var vi och spelade på Eddie Wheelers late night club, Kontiki i Göteborg. Vi var alltså Lars Wallin & The TribeLars, den här gången med inhyrd trummis, Alexander från The Movers. Skitkul att spela, men i ärlighetens namn lite ringrostigt, vi har inte stått på scenen sedan nov förra året då vi lirade i Oslo. Fantastiskt trevligt dock att får träffa Eddie, Kai Martin och Andy Lealand igen, 3 alldeles underbara människor.

Kai Martin blogg

Helgens bravader

Den gångna helgen bestod av, film, vin o pizza på fredagskvällen. Såg "Flyga drake", och "Salute! The Peter Norman Story". Två alldeles fantastiska filmer. På lördagen knallade jag o Sari förbi kungstorget som var smockfullt! Det som fick Uddevalla att gå man ur huse var att snyggErik och hans kör skulle firas. kl 14.00 blev det lite öl, följt av en del vin och rep med fröken Hansson. Det gick ex antal öl o tre lådor rödvin, men då var vi ändå 4 st! Gick till jobbet idag, måste nog gå hem också, 45 minuters promenad, annars är risken att Hansson inte lirar med mig, han tycker att jag är för fet *skrattar*. Nåväl... Vi repade in en cover av Hoola Bandola Bands gamla kampsång "Stoppa matchen", en gammal vers och en ny vers skriven av Wiehe med tanke på Davis Cup matchen i Malmö nästa månad.

Lars Wallin & The TribeLars: Stoppa matchen


Två favoritartister från Australien

Här är två av mina absoluta favoritartister just nu. Blue King Brown och Xavier Rudd, båda från Australien. Det de har gemensamt förutom fantastiskt bra musik är det politiska engagemanget, kampen för en bättre värld! Det de har gemensamt med mig är tanken om en värld där vi solidariskt delar på resurserna, där miljötänk går före vinstintressen . Där sol, vind och vatten går före kärnkraft osv




Australien brinner

Skrämmande bilder från bränderna i Australien! Fick precis mejl från min vän Geoff som för två år sedan köpt lite mark i bergen utanför Melbourne och där han slitit och byggt på sitt blivande hus. I fredags var han där till 19.00 och jobbade, 13 timmar senare kom en mur av eld, nu är allt borta. Hade han varit kvar hade han aldrig hunnit fly.


Något helt annat...
Här är en film om unga människor i just Australien som odlar organisk mat i stan. En given del i konceptet för
ställ om-rörelsen (Transition Towns-rörelsen) och ett sätt att ta oss bort från vårt oljeberoende:



Mobilkameran förra veckan

Förra helgen 30/1- 1/2 var jag i Stockholm och jobbade på Grand Hotel. Bodde på hotel Reisen ett stenkast bort. Fan vad fint det är i vår huvudstad, älskar verkilgen Stockholm. Kolla utsikten från hotelrummet. Nej, jag är inte sur, försöker se cool ut. Det går sådär. Det var förresten bröllopsmässan jag jobbade på, skitkul!



Grand Hotel till vänster.



I tisdags och onsdags var jag i Eriksbergshallen för att bygga monter för Eventmagasinet.
Snacka om att ha lyckats med att förvandla ett gammalt varvsområde till ett grymt bostadsområde. Vilket tragiskt mistag Uddevalla begick när de rev kranen. Tänk vad häftigt det hade varit med bostäder under och runt kranen, och texten kvar UDDEVALLA.





För bara någon vecka sedan var det protester i Uddevalla centrum mot Israels slakt av civila palestinier. Självklart deltog jag i tåget.



Märklig kontrast, krigets allvar mot TV4's reklam kanal och Team Erik


Upphov till låtidéer jag inte vill ha

Ni som känner till mig vet att jag är en tämligen medioker musiker som till vissas förskräckelse fastnat i min ungdoms 70tals punkideal, den att alla kan. Men va fan spelar det för roll. Vill någon lyssna så lyssnar dom väl, andra kan skratta åt eländet, någon kanske rentav tycker det är bra. Nåväl...mina treackords låtar handlar till 99% om sådant som berör mig, inte så mycket kärlek å sånt (vilket i och för sig också berör mig), utan beteenden och händelser som berör mig på ett annat plan, saker jag blir heligt förbannad på. Jag är ett barn av 70'talets tjeckiska barnprogram och Astrid Lindgrens Pippi, Emil osv. Jag hade aldrig och har fortfarande inte karaktärer såsom Krösus Sork, Von Anka, Mr Burns, Rastapopulus, Kommandorskan som idoler, gillade mer Tintin, Bamse, Tarzan, Geronimo osv. När det gäller idrott så var det när jag växte upp lagsporter som gällde, handboll och fotboll där man tillsammans kämpade och nådde resultat och motion, det fanns inte på världskartan med golf, där man som en sprätt i nystrukna och svindyra kläder skulle promenera runt med en slav bredvid sig bärandes på klubbor och väska och där ett medlemskort kostade 200.000:- per år. Detta har präglat min människosyn och präglar mig än idag. Vet att jag är vänstervriden och möjligen hjärntvättad men hur jag än vrider och vänder på det så kommer jag alltid fram till att det finns ett visst antal, en viss summa av allt är på jorden, pengar osv. Varför ett fåtal ska ha så mycket att de inte vet vad de ska göra av det, samtidigt som andra, den stora massan har så lite att de inte vet hur de ska klara sig är inte mitt idealsamhälle. Visst är jag glad över att skattesäkningen ger mig några hundralappar mer i månaden då jag är en av alla de som lever från lön till lön. Men när skattesäkningen ger betydligt högre summor, tusentalskronor mer i plånboken till som inte lever från lön till lön, de som redan har så mycket pengar att de inte vet vad de ska göra av det, då känns det plötsligt inte lika rätt, speciellt inte när man nu avskedar personal på sjukhus mm för att skattepengarna inte räcker till. Det handlar inte om avundsjuka, det handlar om sunt förnuft. Mitt vänstervridna förnuft alltså!

Fattigdom orsakar förtvivlat mycket lidande för både människor, djur och inte minst natur. När man är fattig och kämpar för att överleva kan man inte alltid ta hänsyn och visa  empati för andra människor, djur och naturen. Därför jagas utrotningshotade djur, därför skövlas regnskogar mm. Det som orsakar fattigdomen, girigheten är det värsta av allt. Girigheten är roten till det mesta av all jävelskap (möjligtvis utmanad av reigion). Jag blir så arg så jag kokar och ledsen så ögonen tåras av alla avslöjanden som presenteras på tv och i nyhetstidningar. Nu senast hur man plockar dun av levande fåglar, ja det tar aldrig slut. Idag presenterar alliansen sitt budskap om att de vill bygga fler kärnkraftsverk, jag som trodde vi hade folkomröstat om detta? Uranbrytning är livsfarligt, förvaringen är livsfarlig, olyckor vid kärnkraftsverk är livsfarliga. Varför ska vi ge oss in i ännu mer av detta vansinne, precis som oljan tar även uranet slut. Varför inte satsa all forskning på sol, vind och vatten?
Miljövänliga energikällor. Som sagt, upphov till låtidéer tar aldrig slut, jag blir förbannad varenda gång jag ser på nyheterna!
Nästa låt kommer att handla om energikällor. Eller möjligtvis börsmäklarna på Wall Street som 2008 gav sig själva en liten nätt bonus på 150 miljarder!


Tage Danielsson "Om sannolikhet"

Tage Danielssons berömda sannolikhetsmonolog från 1979. Högaktuell en dag som denna när högeralliansen beslutat sig för att sats på fler kärnkraftsverk.


I år är det 30 år sedan SLF lirade på Kåren

Hösten 1979 var vi på Kåren i Göteborg för att se Stiff Little Fingers, fan i år är det 30 år sedan!


Svikna ideal och sveket mot kommande generationer

Alliansen med KD och hör och häpna Centern i spetsen väljer ny kärnkraft istället för att satsa på moderna vindkraftsparker, vatten och sol. Centern? Herregud, på 70-talet var det de som slogs och protesterade hårdast mot kärnkraften, fast inget är heligt, det enda som räknas är profit. Fast då förstår jag inte? Greenpeace skriver "Varje krona som investeras i vindkraft ger 2,3 gånger mer elektricitet än en krona som investeras i kärnkraft." Är det möjligen andra intressen som styr. Jag har inte glömt, har du?


Gud bevare oss för KD

Som ett svar på KD's förslag om att bygga nya och fler kärnkraftsverk. Jag är starkt kritisk och emot kärnkraft. Varför? Ja vi kan ju börja med uranbrytningen. Ta dig 6 min och se denna film från Australien, varifrån Sverige importerar en stor mängd uran.



Satsa på sol, vind och vatten!