Hyllning till Geronimo

Hyllning till Geronimo

Ett odaterat studiofoto av Geronimo. Foto: Scanpix.

Den legendariskla apachehövdingen Geronimo hedrades i går av representanthuset i den amerikanska kongressen, 100 år efter sin död. I ett uttalande hyllades indianhövdingens extraordinära mod och hans beslutsamma försvar av sitt land, sitt folk och dess livsstil.

Geronimo, eller Goyathlay som han heter på chiricahuaapachernas språk, dog 1909, i fångenskap i ett reservat vid Fort Sill, Oklahoma, nästan 90 år gammal. Han hade hållits som krigsfånge i över 20 år, bland annatr i Florida, sedan han överlämnat sig till militären efter löften om att få återvända till sitt hemland och sitt folk.

Innan dess hade han under många år lyckats hålla sig undan USA:s armé i de otillgängliga bergstrakterna i nuvarande Arizona. Med en skicklig gerillataktik höll apacherna stånd mot en numerärt och teknologiskt oerhört överlägsen motståndare.

Sedermera avsattes ett par stora områden som reservat för apacheindianerna i deras urspreungliga hemtrakter i Arizona.

Nyligen lämnade 20 av Geronimos ättlingar in en stämningsansökan i domstol med krav på att hans kvarlevor och ceremoniella föremål ska återlämnas från Fort Hill, Yale-universitetet och andra platser.



Geronimo

Åren 1875-1885 ledde han försvaret mot amerikanska federala trupper och de nybyggare som gjorde intrång på stammens territorium, huvudsakligen i sydöstra Arizona och New Mexico.

Han kapitulerade för general Nelson A. Miles i mars 1886 och gick med på att följa med till Florida, där stammens familjer hölls fångna. Dock lyckades Geronimo och hans anhängare att rymma. De tillfångatogs ånyo i augusti samma år och fördes först till Florida, sedan till Alabama. Klimatet visade sig emellertid vara ogynnsamt och de förflyttades till Fort Sill i Oklahoma, där Geronimo blev farmare.

1906 dikterade han sina memoarer, Geronimo's Story of His Life.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback